Opdat je zo blijft

Opdat je zo blijft is een oproep aan mijn zusjes en ouders. Ik draag dit project aan hen op.

Voor je zie je een autobiografisch zelfportret. Een document dat op integere wijze mijn blik op mijn familie moet verbeelden. Beelden die niet zozeer herinneringen vastleggen, maar juist moeten oproepen.

Ik heb een groot gevoel van verwondering naar mijn familie. Ik wil graag mijn mooie familie delen, maar tegelijkertijd wil ik ze beshermen voor de wereld. Ik geniet van hun schoonheid, van hun kwetsbaarheid, van hun naïviteit, maar tegelijkertijd ook van hun rauwe, harde kanten. Ik heb vaak het idee mijn zusjes te moeten beschermen voor de wereld, opdat ze niet worden aangetast in wie ze zijn. Ik ben de oudste zus en heb gevoelsmatig altijd over ze gewaakt. Inmiddels zijn we op een leeftijd waarop je niet meer samen leeft en deze bescherming wordt overgenomen door de mannelijke partners. Als deze er zijn en het goed doen althans.

Ook mijn vader heb ik van jongs af aan verdedigd om mensen duidelijk te maken dat hij een prachtig mens is zoals hij is. Mijn moeder heeft haar leven lang moeten vechten tegen negatieve invloeden en slechtheid van mensen, een levenslange strijd om te kunnen blijven wie ze is. Zij draagt van ons allen de meeste pijn mee, maar is gelukkig nog steeds haar speelse zelf.